niedziela, 7 czerwca 2015

Cukier miętowy


U ludzi zobaczyłam cukier różany (podstawą różaności były płatki kwiatowe), wywiązała się rozmowa, której konkluzją było - posługując się schematem produkcyjnym, można zrobić cukier z różnych liści i płatków kwiatowych. Zatem zrobiłam.

Składniki:
  • garść miętowych liści;
  • szklanka cukru.

Wykonanie:
  1. Liście umyłam. Wrzuciłam do blendera. Zmieliłam na drobno. W trakcie dolałam trochę wody (mniej niż łyżeczkę), bo nie chciały się blendować.
  2. Wysypałam cukier na duży talerz, zalałam mazią powstałą z liści. Wymieszałam, żeby wszystko dobrze powsiąkało.
  3. Wysuszyłam. Gdy cukier był jeszcze bardzo wilgotny, mieszałam co jakiś czas, żeby się nie zbrylił zbytnio. Schnięcie trwać może nawet kilka dni. Mój cukier trafił w dobry klimat i proces przebiegł dość szybko.
  4. Większość dużych bryłek porozgniatałam drewnianym tłuczkiem. Całość wsypałam do słoika. Cukier głównie stoi bezużytecznie, ale czasami słodzę nim kawę z mlekiem. Planuję część zetrzeć na cukier puder i posypać ciasto, czy coś w tym rodzaju.

Liście w blenderze.

Mieszanie.

Gotowy produkt.

10 komentarzy:

  1. Jakoś tak od razu pomyślałam o lodach i napojach na upały.
    Np. do domowej lemoniady. Cytryna i mięta chyba się nie pogryzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy, ale pewnie by się dało.

      Usuń
  2. A co zrobić jak się nie ma blednera i raczej nie będzie się go mieć w najbliższej przyszłości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zemleć w żarnach lub moździerzu. Albo między prehistorycznymi kamieniami. Myślę też, że da się okrągłym kuchennym tłuczkiem w misce. A jak już nie ma żadnych narzędzi, można rozkwasić w palcach., tylko wcześniej dobrze by było umyć ręce.

      Usuń
  3. Jaaami. I ten z płatkami też pewnie wspaniale aromatyczny... Jakoś teraz ma kwitnąć akacja [słyszałam o naleśnikach z kwiatkami akacji ale jeszcze nie szukałam co to takiego] i róże i ta mięta! Będę robić cukier :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o akacji słyszałam, już mam na oku kilka drzewek, będę sprawdzać ich kwiatowy potencjał.
      Od róży zdecydowanie wolę miętę. Wiem, że lilakowy cukier też ludzie robią.

      Usuń
  4. ...albo można zastosować jako posypkę na kruchych cisteczkach:-). Fajny patent. Cukru nie używam, ale może ksylitol też by się udało tak uszlachetnić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, co stanie się z ksylitolem po takiej operacji :) Cukru głównie używam do tego, żeby stał w kredensie, ale czasami się przydaje :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Jeżeli leży to w mojej mocy i kompetencji, staram się odpowiedzieć na wszystkie komentarze.
Śmiało, wytknij błąd ortograficzny, literówkę, cokolwiek. Będę dyslektycznie wdzięczna.
Pamiętaj, że nie wszystkie chwyty dozwolone. Proszę o wypowiedzi kulturalne i nie raniące oczu/uczuć osób zainteresowanych bądź trzecich.